Thursday, February 28, 2008

Could You Pass My Quiz?

Today I am making out the quiz for next week's lesson in my class, which covers roughly the period 1835-1861 in American History. I will paste in the results for all of you and if you wish, you can test your aptitude.

Answers will be posted tomorrow. :-)

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

1) Which product became the Old Northwest's major cash crop for the northern market? 1) ______

A) hogs

B) corn

C) wheat

D) soybeans

2) The revolutions of 1848 were driven by: 2) ______

A) the Protestant clergy.

B) peasant laborers.

C) high-ranking army officers.

D) the working and middle classes.

3) What happened immediately after General Santa Anna was
elected as president of Mexico?
3) ______

A) Tejanos immediately attacked his forces at Mexico City.

B) Texas declared it was part of the United States.

C) He overturned the liberal constitution and became a dictator.

D) Sam Houston crossed the Rio Grande with American forces.

4) In an intriguing race for the U.S. Senate in Illinois, Abraham
Lincoln was opposed by:
4) ______

A) John C. Fremont.

B) Stephen A. Douglas.

C) James M. Mason.

D) John C. Breckinridge.

5) Before 1850, who was the dominant power on the north
and central Great Plains?
5) ______

A) the United States cavalry

B) the Cherokees who had been removed from their homeland

C) the warrior-hunters of the Sioux tribe

D) whites who had migrated from the South

6) In the last days of his presidency, James Buchanan was: 6) ______

A) criticized for firing southern cabinet members.

B) successful at stalling secessionist fever.

C) responsible for the secession of all Upper South states.

D) ineffective and powerless.

7) The Mexican army annihilated defenders at: 7) ______

A) the Alamo and Goliad.

B) San Jacinto and Mexico City.

C) the Nueces River and the Alamo.

D) the Alamo and San Jacinto.

8) As a novel with social power, Uncle Tom's Cabin
succeeded because it:
8) ______

A) portrayed southerners as virtuous defenders of freedom.

B) included symbolism which was difficult to interpret.

C) presented real characters and not just abstract arguments.

D) never directly addressed the moral issues of slavery.

9) The Southwest Ordinance allowed slavery in all territories south
of the __________ River.
9) ______

A) Missouri

B) Ohio

C) Colorado

D) Platte

10) In the controversial Dred Scott decision, the Supreme Court
declared that:
10) ______

A) blacks were only free when they entered free territory.

B) only the national government could end slavery in new territories.

C) Dred Scott had the right to sue, but not the right to freedom.

D) blacks were not citizens of the United States.

11) Whites had originally been reluctant to settle on the
western plains because:
11) ______

A) land on the western plains was extraordinarily expensive.

B) they believed the region had little potential for agriculture.

C) they felt guilty about displacing eastern Indians into that region.

D) they had no desire to see the spread of freehold farming.

12) In January of 1848, gold was discovered in: 12) ______

A) Florida.

B) New Mexico.

C) Texas.

D) California.

13) Mestizos were usually a mixture of: 13) ______

A) Indian and Spanish.

B) African-American and European-American.

C) Indian and African-American.

D) Spanish and English.

14) Anti-immigrant, anti-Catholic sentiment gave
rise to this party.
14) ______

A) the Democratic Party

B) the Know-Nothing Party

C) the Anti-Masons

D) the Republican Party

15) In the early part of the nineteenth century, the largest
concentration of Indians in the Southwest region was in:
15) ______

A) New Mexico.

B) Arizona.

C) California.

D) Utah.

16) The Wilmot Proviso proposed that: 16) ______

A) the property of western slaveholders should be protected.

B) the gag rule should be restored in Congress.

C) slavery should be ended by the turn of the century.

D) free labor should exist in territory gained in the Mexican War.

17) Which practice did settlers bring to Texas that was
illegal under Mexican law?
17) ______

A) slavery

B) commercial farming

C) the sale of huge tracts of land

D) land speculation

18) John Brown hoped that his raid on Harper's Ferry, Virginia
would:
18) ______

A) cause the government to support the Lecompton Constitution.

B) start a slave rebellion in the state of Virginia.

C) cause the resignation of James Buchanan.

D) force governments of the South to voluntarily emancipate slaves.

19) Juan Cortina instigated a rebellion in 1859: 19) ______

A) because Mexicans in American territory were abused by white Americans.

B) that was ultimately successful.

C) that eventually led to the Mexican-American War.

D) in northern New Mexico.

20) The Republicans became the clear favorite in the
presidential election of 1860 when:
20) ______

A) Stephen Douglas refused to run.

B) the Democratic Party split into sectional factions.

C) James Buchanan supported Abraham Lincoln.

D) William Seward defected from the Democratic Party.

6 comments:

Brave Sir Robin said...

I probably just embarrassed myself, it's been a long time.
1. a
2. b
3. c
4. b
5. c
6. d
7. a
8. c
9. b
10. d
11. b
12. d
13. a
14. b
15. b
16. d
17. a
18. b
19. a
20. b

Dr. Zaius said...

I am guessing that all answers are either A, B, C, or D.

Comrade Kevin said...

Being that this is not a post-modern exam, E is not a choice, though you do get points for suggesting otherwise.

And being that this is also not a metaphysics exam, you are not allowed to look into the soul of your classmates to receive the correct answers.

Boxer rebel said...

Damn you and your quiz, i have not yet done it, but i will have to do it right now. I am a history buff so need to know if i still remember anything.

Boxer rebel said...

done now i await the answers to see if i did well at all on this quiz

John J. said...

This period of history is not a strong suit of mine, but here goes:

1 - wheat
2 - peasant laborers
3 - Texas declared it was part of the United States
4 - Stephen A. Douglas
5 - the warrior-hunters of the Sioux tribe
6 - ineffective and powerless
7 - the Nueces River and the Alamo
8 - included symbolism which was difficult to interpret
9 - Platte
10 - Dred Scott had the right to sue, but not the right to freedom
11 - they believed the region had little potential for agriculture
12 - California
13 - Indian and African-American
14 - the Know-Nothing Party
15 - Utah
16 - the gag rule should be restored in Congress
17 - land speculation
18 - cause the government to support the Lecompton Constitution
19 - that eventually led to the Mexican-American War
20 - the Democratic Party split into sectional factions